Sojabønne
Sojabønne (Glycine max) med endnu ganske unge, lodne bælge.

Sojabønne er en 25-30 cm høj, enårig plante i ærteblomstfamilien, der især dyrkes i USA, Argentina, Brasilien og Kina. Oprindelsen af den dyrkede sojabønne er usikker, men to vilde arter er hjemmehørende i Østasien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet soja kommer via nederlandsk fra japansk shōyu, af kinesisk jiang you, af jiang 'sojasovs' og you 'olie'.
Også kendt som

Glycine max

Det er en varmekrævende, frostfølsom, opret plante med hvide til lyslilla blomster, brunligt hårede, trekoblede blade og små bælge.

Sojabønnefrø indeholder op mod 40 % protein med en aminosyresammensætning, der er meget nær den, som findes i animalsk protein. Det er en billig proteinkilde, og sojabønnen er den vigtigste bælgplante på verdensplan. Den anvendes i form af flere forskellige produkter, i Asien især som menneskeføde, i Vesten primært som dyrefoder.

De tørrede, røde eller sorte, udblødte og kogte frø spises naturel i østasiatiske retter, og sojabønner er udgangsprodukt for vigtige ingredienser i japansk, kinesisk og vietnamesisk køkken, fx sojamælk, der kan anvendes som erstatning for komælk, tofu og de gærede produkter miso og soja. Spirede sojabønner, bønnespirer, er en populær salatgrøntsag også i Vesten.

Soja

ØK's handel med sojabønner og andre oliefrø førte i 1909 til oprettelsen af Dansk Sojakagefabrik A/S. Her ses fabrikken på Islands Brygge, Amager, i 1988. Tv. de oprindelige bygninger med kontorbygning, silo og presseanlæg, th. to nyere siloanlæg. I midten raffinaderi og kraftværk. Fabrikken blev nedlagt i 1991.

.

Soja er en mørkebrun, krydret og salt væske, der anvendes som krydderi i saucer, supper, risretter m.m. Soja stammer fra Kina og Japan og fremstilles af sojabønner og ris eller korn, fx ris eller hvede, der gærer i saltvand i op til ½-1 år, evt. længere. Den gærede masse, miso, presses, og saften indkoges til soja.

Sojaolie

Sojaolie fås ved presning eller oftest ekstraktion af sojabønner, og olien er langt den vigtigste vegetabilske olie. Det er en halvtørrende olie, som størkner mellem −8 og −15 °C. Sojaolie har mange anvendelsesområder, fx som spiseolie, til fremstilling af margarine og i industrielle produkter som maling, fernis, sæber og insekticider.

Sojakager

Sojakager (sojaskrå, sojamel) er det restprodukt, der fremkommer efter ekstraktion af olien, idet den faste ekstraktionsremanens formales til sojamel. Sojamel har et proteinindhold på op til 50 % og blev tidligere i Danmark hovedsagelig anvendt som foder i husdyrbruget (foderkager). I dag anvendes sojamel også til fremstilling af proteinkoncentrater, der bruges i kødvarer, brød, mælkeprodukter mv.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer (2)

skrev Peter Ole Kvint

Er sojabønne årsag til amerikanernes fedme?

Det må bemærkes at foderkager med sojabønner giver mælken en harsk smag.

skrev Suzanne Rindom

Kære Peter Kvint
Vi har endnu ikke en fagansvarlig for levnedsvidenskab, og redaktionen har ikke kompetencer til at besvare dit spørgsmål. Det bedste bud er at spørge en ernæringsekspert fra et af vores universiteter.
med venlig hilsen
Suzanne Rindom

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig