Sojabønne er en 25-30 cm høj, enårig plante i ærteblomstfamilien, der især dyrkes i USA, Argentina, Brasilien og Kina. Oprindelsen af den dyrkede sojabønne er usikker, men to vilde arter er hjemmehørende i Østasien.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet soja kommer via nederlandsk fra japansk shōyu, af kinesisk jiang you, af jiang 'sojasovs' og you 'olie'.
- Også kendt som
-
Glycine max
Det er en varmekrævende, frostfølsom, opret plante med hvide til lyslilla blomster, brunligt hårede, trekoblede blade og små bælge.
Sojabønnefrø indeholder op mod 40 % protein med en aminosyresammensætning, der er meget nær den, som findes i animalsk protein. Det er en billig proteinkilde, og sojabønnen er den vigtigste bælgplante på verdensplan. Den anvendes i form af flere forskellige produkter, i Asien især som menneskeføde, i Vesten primært som dyrefoder.
De tørrede, røde eller sorte, udblødte og kogte frø spises naturel i østasiatiske retter, og sojabønner er udgangsprodukt for vigtige ingredienser i japansk, kinesisk og vietnamesisk køkken, fx sojamælk, der kan anvendes som erstatning for komælk, tofu og de gærede produkter miso og soja. Spirede sojabønner, bønnespirer, er en populær salatgrøntsag også i Vesten.
Kommentarer (2)
skrev Peter Ole Kvint
Er sojabønne årsag til amerikanernes fedme?
Det må bemærkes at foderkager med sojabønner giver mælken en harsk smag.
skrev Suzanne Rindom
Kære Peter Kvint
Vi har endnu ikke en fagansvarlig for levnedsvidenskab, og redaktionen har ikke kompetencer til at besvare dit spørgsmål. Det bedste bud er at spørge en ernæringsekspert fra et af vores universiteter.
med venlig hilsen
Suzanne Rindom
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.