Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

pindsvin

Oprindelig forfatter HWal Seneste forfatter Redaktionen

Pindsvin.

Pindsvin.

pindsvin, Erinaceidae, pattedyrfamilie omfattende to meget nært beslægtede underfamilier, rottepindsvin (Galericinae) og egentlige pindsvin (Erinaceinae). Rottepindsvin har en langstrakt krop dækket af tykke, men bløde hår og en nøgen eller sparsomt behåret, lang hale. Egentlige pindsvin har en buttet krop med kort hale; rygside og isse er uden hår, men dækket af en tæt pigbeklædning. Rottepindsvinene (otte arter) lever i SØ-Asiens højskove. De egentlige pindsvin (16 arter) har en betydelig udbredelse i Eurasien og Afrika. Pindsvinlignende dyr fandtes allerede for 35-55 mio. år siden.

Det vesteuropæiske pindsvin (Erinaceus europaeus) eksisterede for 1-2 mio. år siden, men formodes først indvandret til Danmark efter sidste istid for ca. 10.000 år siden. Arten findes nu almindeligt på egnede lokaliteter i hele landet. Delvist beplantede områder nær beboelse foretrækkes som levested. Her er der gode skjul- og redemuligheder og rigelig føde, hovedsagelig smådyr, dvs. insekter, snegle og orme (men ikke hugorme, som der står i ældre litteratur). Flest pindsvin findes i byernes parcelhuskvarterer.

Det vesteuropæiske pindsvin (Erinaceus europaeus) på tur.

Det vesteuropæiske pindsvin (Erinaceus europaeus) på tur.

Ved forstyrrelse sammentrækkes pindsvinets hudmuskulatur, og dyret lukker sig inde bag ved en beklædning af 5000-7000 pigge, strittende i alle retninger til effektiv beskyttelse mod naturlige fjender. Den vigtigste dødsårsag er trafikdrab, men pindsvinet er ikke udryddelsestruet.

Annonce

Pindsvinets parringstid i Danmark er fra omkring midsommer, og ungerne, fem i gennemsnit, fødes 35 dage efter. De vokser meget hurtigt og vil som hovedregel være indvintringsklare, vægt 400 g eller mere, senest i løbet af november. Voksne pindsvin vejer i september-oktober 1-1,5 kg. Pindsvinet sover vintersøvn (går i dvale) i 5-7 måneder og forbrænder herunder ved stærkt nedsat legemstemperatur, hjertefrekvens og åndedræt kun 1-2 g daglig af de resurser, der blev deponeret i kroppen i efteråret.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Helge Walhovd: pindsvin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=142043