Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

dværghjorte

Oprindelig forfatter BHol Seneste forfatter Redaktionen

dværghjorte, Tragulidae, pattedyrfamilie inden for drøvtyggernes underorden (Ruminantia) med fire arter. De findes udbredt i Afrika (én art) og Sydøstasien (tre arter). De er små, hjortelignende dyr med blyantstynde ben og brun pels med hvide tegninger på krop og hoved. Dværghjorte varierer i størrelse fra 20 cm i skulderhøjde (lille dværghjort, Tragulus javanicus) til 40 cm (vanddværghjort, Hyemoschus aquaticus). Hannernes hjørnetænder i overkæben rager ud på begge sider af underkæben og er lange og sabelformede.

Dværghjorte menes i evolutionen at være udskilt fra de øvrige drøvtyggere på et meget tidligt tidspunkt, og de har fællestræk både med drøvtyggere og ikke-drøvtyggere. Ligesom hos de øvrige drøvtyggere er deres mave opdelt i flere kamre, dog er bladmaven meget lille. Dværghjorte mangler enhver form for horn eller gevir; desuden vokser de midterste mellemfodsben sent eller slet ikke sammen. Dværghjortene har en del fællestræk med svin, blandt andet i parringsadfærden, der i form og varighed mere minder om svinenes end om de øvrige drøvtyggeres.

Dværghjorte er nataktive og lever en skjult tilværelse på bunden af regnskoven. Man ser dem kun sjældent, selvom de lokalt kan være ret talrige. De færdes enkeltvis eller i par og kommunikerer vha. lyde og dufte. De føder én unge op til to gange om året, og parring finder sted umiddelbart efter fødslen. Pga. størrelsen er dværghjorte yndede byttedyr for rovdyr og mennesker.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bengt Holst: dværghjorte i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=67339