Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

hoppemus

Oprindelig forfatter TSJ Seneste forfatter Redaktionen

hoppemus, Zapodinae, underfamilie af gnavere i familien Dipodidae, springmus, med i fem arter. Hoppemus findes i Nordamerika og i Kina. De adskiller sig fra de ægte mus ved bl.a. at have fire (ikke tre) kindtænder i hver kæbehalvdel, og ved at overlæben ikke er spaltet.

Hoppemus har lange bagfødder og en lang hale, hvormed de holder balancen under spring. De bevæger sig dog som regel ved at kravle eller løbe. Generelt er hoppemus frøædere, og de spiser desuden insektlarver. De sover vintersøvn 6-9 måneder efter at have ædt sig fede om efteråret. Under vintersøvnen nedsættes hjerte- og åndedrætsfrekvensen og kropstemperaturen. Den dybe søvn afbrydes flere gange i vinterens løb.

Birkemusen (Sicista betulina), der findes i Danmark, tilhører ligeledes springmusene, men er placeret i en anden underfamilie, Sicistinae.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Thomas Secher Jensen: hoppemus i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. februar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=93003