Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

væverfugle

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Væverfugle. Den sociale væverfugl republikaneren bygger en stor fællesrede, hvor hvert par har egen indgang og eget redekammer. Her ses en fællesrede i et aloe-træ i Sydafrika.

Væverfugle. Den sociale væverfugl republikaneren bygger en stor fællesrede, hvor hvert par har egen indgang og eget redekammer. Her ses en fællesrede i et aloe-træ i Sydafrika.

væverfugle, Ploceidae, vævere, familie af spurvefugle med knap 100 arter, hvoraf langt de fleste findes i Afrika og resten i Asien. De er nærtbeslægtet med spurve, og afgrænsningen mellem de to familier er ikke fuldt afklaret. Væverfugle ligner finker, er 13-26 cm lange og har kort, kegleformet næb. De findes i mange landskabstyper, men de fleste er knyttet til savanneområder.

Den største slægt er Ploceus med 50 arter i Afrika, især på savanne med spredte træer, men nogle i skov, samt to arter på Madagaskar og fem i Asien; de fleste har gult i fjerdragten. De bygger kunstfærdige, vævede reder med indgangshul i bunden og en tværribbe mellem redekammeret og hullet, så æggene ikke triller ud. En lignende rede ses hos de ti overvejende skovlevende arter i slægten Malimbus, mens andre væverfugle bygger reder med sidehul, bortset fra gøgevæveren, Anomalospiza imberbis, der er redeparasit. Ildvæverne (Euplectes) omfatter 16 arter. De er velkendte burfugle; hanner er sorte med kraftige røde eller gule partier. Hannerne hos de seks Foudia-arter på Madagaskar med omliggende øer er næsten helt røde. Til familien hører desuden slægten Quelea med tre arter (se blodnæbsvæver) samt de afvigende bøffelvævere (Bubalornis, Dinemellia), 3 arter, der ligner stære i levevis, og som bygger reder af tornede grene (hos Bubalornis en stor fællesrede med separate indgangshuller).

Væverfuglekoloni ved Matzwani.

Væverfuglekoloni ved Matzwani.

Væverfuglenes føde er græsfrø og insekter, idet de fleste arter i åbent land fortrinsvis er planteædere, mens skovlevende væverfugle primært tager insekter. Nogle vides også at æde nektar. Mange væverfugle ruger i kolonier, og de savannelevende arter er oftest polygyne, mens skovlevende arter yngler monogamt.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: væverfugle i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=181604