Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

tukaner

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Tukaner. Kølnæbbet tukan (Ramphastos sulfuratus) er en ret stor art, 51 cm, der er udbredt fra det sydlige Mexico til det nordlige Colombia og Venezuela.

Tukaner. Kølnæbbet tukan (Ramphastos sulfuratus) er en ret stor art, 51 cm, der er udbredt fra det sydlige Mexico til det nordlige Colombia og Venezuela.

tukaner, Ramphastidae, familie med 34 arter i spættefuglenes orden, udbredt i skov i tropisk Amerika. De måler 30-66 cm. Halen er ret lang, og fødderne kraftige. Særlig karakteristisk er det enorme, men ganske lette næb, der oftest har livlige, kontrasterende farver, og som kan give tukaner en overfladisk lighed med næsehornsfugle.

Næbbets artskarakteristiske farver har formentlig betydning under pardannelsen, og det samme gælder måske størrelsen, der nok giver fuglene en længere rækkevidde, men derudover ikke ser ud til at være tilpasset nogen speciel kost, idet tukaner æder bær og andre små frugter samt forskellige dyr.

Ordet tukan kommer via sp. tucán eller port. tucano fra indianersproget tupinambá tucano 'fugl'.

Kuldets 2-4 æg lægges i et træhul. Rugetiden er kort, godt to uger, men ungerne udvikler sig langsomt og forlader først reden efter 6-7 uger. De fodres af begge mager, undertiden med bistand fra andre voksne fugle.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: tukaner i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. februar 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=175045