Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

stillids

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Stillids.

Stillids.

stillids, stillits, Carduelis carduelis, lille (14 cm), farvestrålende finke, udbredt i Europa mod nord til det sydlige Sverige og Norge og herfra mod øst til Centralasien og Himalaya. Indførte bestande findes i Australien og New Zealand. I Danmark er den ret almindelig.

Ordet stillids kommer via mhty. stigelitz fra slov. ščegljec, lydefterlignende ord.

Stillidsen lever i åbne områder med buske og spredte træer og god forekomst af tidsler og andre flerårige urter, hvis frø er en vigtig fødekilde. Så vidt vides består den danske bestand både af stand- og trækfugle; desuden besøges landet af en del træk- og vintergæster, formentlig fra Sydskandinavien. Se også finker.

Hør stillidsen:

Annonce

/@api/deki/files/64700/=26920435.mp3

Se videoklip: Stillidsen ses oftest, når den søger føde blandt tidslernes afblomstrede blomsterstande. © Eidos Wildlife

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: stillids i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=165082