Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

spurve

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Gråspurv. Han fodrer unge med kirsebær.

Gråspurv. Han fodrer unge med kirsebær.

spurve, Passeridae, familie af spurvefugle med ca. 40 arter i Afrika, Europa og Asien. De er små (10-23 cm), finkelignende fugle med grå eller brune farver, evt. iblandet sort, hvidt eller gult. Slægten Passer, hvortil hører gråspurv og skovspurv, forekommer i forskellige åbne landskabstyper fra ørken til dyrket land, og over halvdelen af de ca. 20 arter yngler regelmæssigt på eller ved menneskets boliger; tendensen er mest udtalt hos gråspurven, der kun undtagelsesvis findes fjernt fra bygninger.

Stenspurvene (Petronia) findes fortrinsvis i tørre, stenede områder; det er primært en afrikansk slægt, men én art er vidt udbredt i Sydeuropa.

Snefinkerne (Montifringilla) lever i bjergegne i Asien, hvor de yngler i 2000-4500 m højde; en af de syv arter er desuden udbredt i Mellem- og Sydeuropa. Til familien regnes desuden fem rent afrikanske slægter med tilsammen ti arter.

Annonce

Skovspurven er en meget almindelig standfugl i Danmark.

Skovspurven er en meget almindelig standfugl i Danmark.

Spurve er primært frøædere, men supplerer i varierende grad kosten med insekter. De er selskabelige og yngler hyppigt i kolonier. Reden anbringes gerne i huller og sprækker i klipper, træer eller bygninger. Kuldet er på 2-7 æg, og begge mager deltager i redebygning, rugning og ungepasning. Hos republikaneren (Philetairus socius) på det sydlige Afrikas savanner bygger op til 500 fugle en fælles rede af plantedele i et træ; den ligner et stråtag og kan blive op til 9 m lang og 1,5 m tyk og kan rumme over 100 redekamre med egen indgang.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: spurve i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 24. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=163723