Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

sortspætte

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

sortspætte, Dryocopus martius, stor spætte (45-47 cm), udbredt i skovklædte egne i det meste af Europa og Nordasien. Dragten er helt sort bortset fra issen (hannen) eller nakken (hunnen), der er rød; næbbet er lyst hornfarvet. Føden udgøres for en stor del af myrer.

Fra Sverige er arten i 1960'erne indvandret til Nordsjælland (første ynglefund 1961) og Bornholm, og fra Tyskland er den siden indvandret til Sønderjylland. I Østdanmark har sortspætten kun spredt sig langsomt til andre dele af Sjælland, men den vestlige bestand nåede hurtigt Midt- og NØ-Jylland, der i dag er det vigtigste område for arten. I alt tæller den danske bestand 200-300 par. Se også spætter.

Hør sortspætten:

Annonce

/@api/deki/files/64688/=26918993.mp3

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: sortspætte i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 7. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=162542