• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mallemuk

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Mallemuk.

Mallemuk.

mallemuk, Fulmarus glacialis, stormfugl fra det nordlige Atlanterhav og Stillehav med en nærtstående art ved Antarktis.

Mallemukken (45-50 cm) ligner i nogen grad en måge, men kan på lang afstand kendes på den karakteristiske stivvingede stormfugleflugt. Den er primært en arktisk art, og indtil ca. 1750 var de sydligste kolonier i Nordatlanten Grímsey (Island) og St. Kilda (Skotland). Omkring det tidspunkt indledtes imidlertid en bemærkelsesværdig ekspansion af udbredelsesområdet, åbenbart med udgangspunkt i Island. Ca. 1839 nåede mallemukken til Færøerne, 1879 til Storbritannien (ud over St. Kilda), 1924 til Norge og 1960 til Bretagne i Frankrig. Den koloniserede Helgoland i 1972.

Ordet mallemuk kommer af nederl. mallemok, 1. led af mal 'tåbe', fordi fuglen lader sig fange let, 2. led mok 'måge'.

Efter at ikke-ynglende mallemukker havde holdt til ved Bulbjerg i ti år, lagde to par æg i 1998 som de første i Danmark nogensinde. Yngleforsøget mislykkedes dog, og først to år senere lykkedes det to par at få unger på vingerne. Siden har ingen par fået æg eller unger, men et antal fugle holder stadig til på Bulbjerg forår og sommer. Et af problemerne er de talrige turister på stedet, der ikke alle viser hensyn.

Hør mallemukken her:

Annonce

/@api/deki/files/64490/=26917802.mp3

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: mallemuk i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. august 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=121204