Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kakaduer

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Kakaduer. Inkakakadue (Cacatua leadbeateri) fra Australien.

Kakaduer. Inkakakadue (Cacatua leadbeateri) fra Australien.

/@api/deki/files/14304/=ud_a_212670.mp3?revision=2

kakaduer, Cacatuinae, karakteristisk underfamilie af papegøjer med ca. 20 arter, der stammer fra Australien, Ny Guinea, østlige Indonesien og Filippinerne. Kakaduer er typisk hvide, men også sorte og rosa arter findes. De har en karakteristisk fjertop på hovedet, som de kan rejse afhængigt af humøret.

Mange arter er på IUCN's liste over sårbare eller truede dyr; det skyldes dels ødelæggelse af deres habitater, dels at de indfanges til brug som burfugle.

Kakaduer er sociale, opmærksomhedskrævende og støjende burfugle. De bliver 20-80 år gamle; helt op til 90 år gamle individer kendes.

Kakaduer. Gultoppet kakadue (Cacatua galerita) fra Ny Guinea.

Kakaduer. Gultoppet kakadue (Cacatua galerita) fra Ny Guinea.

Ordet kakadue kommer af malajisk kakatua, lydefterlignende ord, formen påvirket af dansk due.

Bl.a. hvidtoppet kakadue (Cacatua alba) er en populær burfugl. Den er ca. 46 cm, helt hvid på kroppen, svagt gul under vinger og hale. Også toppen er hvid. Den stammer fra de nordlige øer i øgruppen Molukkerne i Indonesien. Også nymfeparakit (Nymphicus hollandicus), en lille kakadue på knap 100 g fra det indre af Australien, holdes ofte i fangenskab.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: kakaduer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 26. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=103069