Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

gråsisken

Oprindelige forfattere KKam og LSer Seneste forfatter Redaktionen

Gråsisken (Carduelis flammea).

Gråsisken (Carduelis flammea).

gråsisken, Carduelis flammea, lille finke (11,5-14,5 cm) med cirkumpolar udbredelse i lavarktiske, nordligt tempererede og alpine områder. I Danmark optræder to underarter, der nu ofte betragtes som særskilte arter: nordlig gråsisken (Carduelis flammea) og lille gråsisken (C. cabaret).

Den nordlige gråsisken optræder almindeligt som træk- og vintergæst fra Nordskandinavien, men antallet svinger afhængigt af frøsætningen i yngleområdet. Den lille gråsisken findes i Mellemeuropa samt på De Britiske Øer og begyndte at yngle i Vestjylland i 1950’erne. Siden er bestanden vokset til 10.000-20.000 par udbredt i hele Jylland og spredt på Øerne. Føden består af frø især fra birk og el. De danske ynglefugle overvintrer i Sydvesteuropa. Se også finker.

Hør en gråsisken:

Annonce

/@api/deki/files/64286/=26920450.mp3

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp, Lars Serritslev: gråsisken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 27. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=86733