Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

enker

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Dominikanerenke (Vidua macroura).

Dominikanerenke (Vidua macroura).

enker, Viduidae, familie af frøædende spurvefugle med ca. 20 arter, alle i Afrika. Skønt således regnet til en egen familie står de enten astrilder eller væverfugle meget nær.

Enker er bemærkelsesværdige dels ved at være redeparasitter, dels ved at have et promiskuøst parringssystem, hvor hannerne ved sang og flugtspil tiltrækker hunner i noget, der nærmest kan betragtes som spredte arenaer, hvor afstanden mellem hannerne kan være flere hundrede meter.

Hos flere arter har hannerne forlængede og omdannede halefjer, som er blandt de mest ekstreme fjerprydelser, der findes. Hannens længde hos paradisenken (Vidua paradisaea) er således næsten 50 cm, hvoraf prydhalen udgør 2/3.

Hunnerne lægger flere kuld på ca. fire æg, som kan anbringes i samme værtsrede eller fordeles på flere. Hver enkeart er nøje tilpasset nogle få værtsarter, og i reglen kun en enkelt; det er altid en astrild. Bl.a. har ungerne de samme tegninger på ganen som værtens unger. Parasit- og værtsunger opfostres sammen, uden at parasitten gør noget forsøg på at ombringe sine "stedsøskende", og de følges ad en tid også efter udflyvningen. Formentlig derfor har enkerne også de fleste stemmeytringer tilfælles med deres vært.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: enker i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=71011