Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

dronte

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Dronte. Kobberstik fra Historia Naturalis Brasiliae, af W. Piso og G. Markgraaff, 1648.

Dronte. Kobberstik fra Historia Naturalis Brasiliae, af W. Piso og G. Markgraaff, 1648.

dronte, Raphus cucullatus, det bedst kendte medlem af den uddøde fuglefamilie Raphidae fra Maskarenerne i det Indiske Ocean. Den kalkunstore dronte levede på Mauritius indtil 1660'erne. Som familiens andre arter kunne den ikke flyve og var meget tillidsfuld, så den var et let bytte for forbipasserende søfolk; men den vigtigste årsag til dens undergang var formodentlig, at indførte svin og andre pattedyr åd dens æg. Forinden var flere eksemplarer blevet bragt til Europa og Asien, hvorfor dens udseende er velkendt. Dens levevis vides der derimod meget lidt om, mens der findes en del samtidige oplysninger om solitæren (Pezophaps solitaria) fra Rodrigues. Denne fugl, som uddøde i 1760'erne, levede af frø, frugter og blade; den lagde et enkelt æg, og ældre unger sluttede sig åbenbart sammen i crèches. En tredje art på Réunion uddøde tidligt i 1700-t. Modsat de to andre arter kendes ingen skeletrester fra den, og de eksisterende beskrivelser er tvetydige. Dronten og dens slægtninge har normalt været anset for at være afvigende duer, men slægtskab med vandhøns er også blevet foreslået. De stamformer, som koloniserede øerne, må have kunnet flyve; fraværet af landrovdyr muliggjorde den senere udvikling mod kæmpevækst og tab af flyveevnen.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: dronte i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=66728