Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

bramgås

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Bramgås.

Bramgås.

bramgås, Branta leucopsis, gåseart, som yngler i NØ-Grønland, på Svalbard og i Nordrusland. De førstnævnte bestande overvintrer i Irland og Skotland, mens de nordrussiske fugle søger til det tyske og hollandske vadehav og passerer Danmark på trækket. Antallet er vokset betydeligt siden 1950'erne, især pga. bedre betingelser i overvintringsområdet, bl.a. jagtfredning og reservater. Desuden er der sket det bemærkelsesværdige, at denne arktiske fugl er begyndt at yngle ved Østersøens kyster (Gotland samt nogle få på Öland og i Estland). Det første ynglefund i Sverige var i 1971, og siden er bestanden dér øget betydeligt til omkring 4000 ynglepar ved årtusindskiftet.

Bramgås. Flok af bramgæs ved Skjern Enge.

Bramgås. Flok af bramgæs ved Skjern Enge.

Siden 1992 har arten også etableret sig på Saltholm i Danmark, hvor bestanden i 2006 var vokset til næsten 700 par. Se også gæs.

Hør bramgåsen:

Annonce

/@api/deki/files/64080/=26917928.mp3

Se videoklip: I Danmark er bramgås en almindelig trækgæst, der kan ses over det meste af landet. Især omkring Vadehavet ses ofte store flokke; den er også en fåtallig ynglefugl. På bl.a. Svalbard yngler den på stejle klippeskrænter, hvor også polarræven holder til. © Eidos Wildlife

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: bramgås i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. februar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=50456