Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

bladhøns

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Afrikansk bladhøne (Actophilornis africanus).

Afrikansk bladhøne (Actophilornis africanus).

bladhøns, Jacanidae, jacanaer, familie af vadefugle med otte arter, udbredt i verdens tropiske og til dels også subtropiske egne. Bladhøns, som ligner små vandhøns, lever ved ferskvand, hvor de færdes på flydende vegetation. Som en tilpasning hertil er tæer og kløer meget lange, så vægten fordeles på et stort areal. Et andet karakteristisk træk er en spore ved håndroden. Føden er smådyr og bløde plantedele.

Hos de fire arter, hvor parringssystemet er kendt, er det polyandrisk: En hun kan have op til fire hanner med tilstødende territorier, som hun hjælper med at forsvare. Hannen udruger de fire æg og passer de redeflyende unger.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: bladhøns i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=47999