Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

blåmejse

Oprindelig forfatter KKam Seneste forfatter Redaktionen

Blåmejse.

Blåmejse.

blåmejse, Cyanistes caeruleus, tidl. Parus caeruleus, spurvefugl af mejsernes familie, udbredt i størstedelen af Europa samt i Nordafrika. I Danmark er den en meget almindelig ynglestandfugl; desuden kommer vintergæster hertil fra Skandinavien og Østeuropa. Blåmejser forekommer i al slags løvskov samt i haver og parker; uden for yngletiden også ofte i rørskove.

Føden er insekter, edderkopper og andre smådyr, som behændigt tages fra blade og grene; blåmejsen er i stand til effektivt at udnytte selv ganske små fødeemner, som den ofte finder på de yderste blade og kviste. Larver af småsommerfugle dominerer normalt føden til ungerne, mens kosten suppleres med frø og frugter uden for yngletiden.

Blåmejse.

Blåmejse.

Reden anlægges i træhuller eller redekasser, og rugningen starter ret tidligt, i april/maj. Kuldet er usædvanlig stort, 8-14 æg, undertiden flere; antallet varierer efter fødeudbud og geografisk område. Kun hunnen ruger, mens ungerne fodres af begge mager. Læs også om mejser.

Annonce

Hør blåmejsen:

/@api/deki/files/64065/=26920310.mp3

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kaj Kampp: blåmejse i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=48736