Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

multer

Oprindelig forfatter JNie Seneste forfatter Redaktionen

Portræt. Den tyklæbede multe er en populær spisefisk. Multen kan både dampes, grilles og ovnsteges.

Portræt. Den tyklæbede multe er en populær spisefisk. Multen kan både dampes, grilles og ovnsteges.

multer, Mugilidae, familie af pigfinnefisk med ca. 80 arter i salt-, brak- og ferskvand i tropiske og tempererede områder. De har en kraftig krop, en lille, hos nogle arter tandløs mund, og den forreste rygfinne består af kun fire svage pigstråler godt adskilt fra den bageste, blødfinnede rygfinne.

Ordet multe kommer af eng. mullet, vist samme ord som muller.

Multer lever af alger, der vokser på sten og sand, og de har lange, tætsiddende gællegitterstave, som sier algerne fra vandstrømmen, der passerer hen over gællerne. Med den muskuløse, kråselignende mave kan multerne finmale føden, som fortsætter i den meget lange tarm. Multer er meget værdsatte spisefisk; de største bliver op til ca. 1 m.

Den tyklæbede multe er en populær spisefisk.

Den tyklæbede multe er en populær spisefisk.

Fra danske farvande kendes tre arter. Den almindeligste er tyklæbet multe (Chelon labrosus), der menes at yngle i Danmark, da der fra 2002 er fundet yngel i de danske farvande.Tyndlæbet multe (Liza ramada) og guldmulte (L. aurata) er sjældne gæster.

Annonce

Se videoklip: Multer © Lars Laursen

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Nielsen: multer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=128301