Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

knurhaner

Oprindelig forfatter JNie Seneste forfatter Redaktionen

Knurhanen er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer.

Knurhanen er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer.

knurhaner, Triglidae, familie af pigfinnefisk, der findes i tropisk og tempereret saltvand i hele verden. De kendes på, at hovedet er dækket af et benpanser, og brystfinnerne er meget store med frie, forlængede nedre stråler. De lange stråler er forsynet med føle- og smagsorganer, hvormed fiskene kan opdage fødeemner i havbunden.

Ordet knurhane kommer af mnty. knurrhahn, 1. led efter den knurrende lyd, fiskene kan frembringe ved at sætte svømmeblæren i bevægelse, 2. led analogi til benævnelser som da. søkok (kok 'hane') og latin cuculus marinus 'søgøg'.

Der findes ca. 100 arter, der især lever af andre fisk og krebsdyr. De største bliver knap 1 m. De almindeligste arter i danske farvande er grå knurhane (Eutrigla gurnardus), der bliver knap 50 cm, og rød knurhane (Trigla lucerna), som kan blive ca. 75 cm. Foruden på farven kendes de fra hinanden ved, at sidelinjeskællene er glatte hos den røde og ru hos den grå. De spises sjældent i Danmark, men anses for en delikatesse i andre lande.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Nielsen: knurhaner i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. juli 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=107603