Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

ansjoser

Oprindelig forfatter JNie Seneste forfatter Redaktionen

ansjoser, Engraulidae, hører til sildefiskene. De lever fortrinsvis nær kysten i tropiske og tempererede havområder, enkelte arter findes i ferskvand. De kendes fra andre sildefisk på det store overbid. Hovedparten lever af plankton.

Flere af de ca. 140 kendte arter er af meget stor betydning for fiskeriet. Den peruanske ansjos, Engraulis ringens, er en af verdens vigtigste kommercielle fiskearter. Den europæiske ansjos, E. encrasicolus, som har stor betydning for fiskeriet i Sydeuropa, træffes af og til i danske farvande.

Ordet ansjos kommer af engelsk anchovies, fra portugisisk og spansk anchova, af omstridt oprindelse.

Ansjoser forarbejdes overvejende til fiskemel og olie, men fås også som halvkonserves, i Sydeuropa nedlagt med salt og olie, i Nordeuropa desuden med krydderier og sandeltræ.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Nielsen: ansjoser i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=38434