Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Clostridium

Oprindelig forfatter GChr Seneste forfatter Redaktionen

Clostridium, slægt af grampositive, anaerobe (tåler ikke ilt), endosporedannende bakterier af størrelse 0,4-1,2×3-8 μm. Der findes over 100 arter, som er udbredt i naturen, i jord, vand og i affald. Endvidere findes visse arter som normalflora i dyrs og menneskers tarm; se tarmflora.

En af de mest fremtrædende egenskaber hos Clostridium er disse bakteriers evne til at omdanne (fermentere) organisk materiale, fx kulhydrater og aminosyrer, til bl.a. alkoholer og organiske syrer. En del af slutprodukterne er ildelugtende. Nogle arter fermenterer mange forskellige stoffer, andre arter er specifikke i deres valg af substrat. Visse arter kan danne giftstoffer (toksiner). Under sult danner Clostridium sporer inden i bakterien (endosporer). Diameteren af disse er ofte større end bakteriecellens, hvilket giver bakterien et karakteristisk opsvulmet udseende. Sporerne er meget resistente over for fysiske og kemiske påvirkninger, tåler udtørring og høj temperatur. De kan derfor overleve længe efter, at den omgivende bakterie er gået til grunde.

Nogle få arter forårsager sygdom hos mennesket. C. tetani medfører stivkrampe, C. botulinum medfører botulisme (pølseforgiftning) og C. perfringens og visse andre medfører gasgangræn. Disse tre sygdomme skyldes bakteriernes dannelse af toksin. Endelig medfører C. difficile alvorlig tarminfektion.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Gunna Christiansen: Clostridium i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 15. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=57737