Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

svin - verdensproduktion og -handel

Oprindelig forfatter Folke Seneste forfatter Redaktionen

Forbruget af svinekød er stærkt stigende og ligger omkring år 2012 på 105 mio. t på verdensplan, hvilket er noget mere end forbruget af oksekød. Kina er langt den største producent; produktionen blev fordoblet gennem 1990'erne og udgør nu næsten halvdelen af verdens samlede produktion. Andre vigtige producenter er USA, Tyskland, Spanien, Brasilien og Rusland. Langt størstedelen forbruges lokalt, og kun en mindre del, og da oftest specialprodukter som bacon, mørbrad og skinker, sælges på verdensmarkedet.

Danmark var gennem sidste halvdel af 1900-t. en af verdens største eksportører af svinekød, og bacon var i årtier en afgørende del af Danmarks eksport, med Storbritannien som det helt dominerende marked. Landets afhængighed af denne ene eksportvare var så stor, at både valuta- og anden udenrigspolitik reelt var underlagt baconeksportens krav. Svinekød udgør ca. 5% af den samlede eksport, men markedsføringen er blevet bredere, både mht. lande og varesortiment; Tyskland overhalede i midten af 1990'erne Storbritannien som det vigtigste marked.

En vigtig faktor i svinekødseksportens succes er branchens høje veterinære stade, ikke mindst fraværet af de mest frygtede svinesygdomme. Adgangen til flere lukrative markeder (bl.a. Japan og USA) er helt afhængig af dette.

Annonce

Læs mere om svin.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Hans Folke: svin - verdensproduktion og -handel i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=167773