Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kartoffel (destillering)

Oprindelig forfatter KRL Seneste forfatter Redaktionen

Kartofler kan også anvendes som råmateriale til fremstilling af brændevin. Det første danske kartoffelbrænderi blev anlagt i København i 1838 af den polskfødte Isidor Henius (1820-1901), som fremstillede den første Aalborg Taffel Akvavit i 1846. Kartoflerne koges med enzymer, der formidler de kemiske processer, som omdanner stivelse til sukker, maltose. Den sukkerholdige mæsk opgæres, og efter destillation opnås ren, neutral alkohol. Korn har dog siden begyndelsen af 1990'erne erstattet kartofler i fremstilling af akvavit. Se også brændevin.

Læs mere om kartofler.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Karsten Riis Laursen: kartoffel (destillering) i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. januar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=104559