Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

sennepsolieglykosider

Oprindelig forfatter BAH Seneste forfatter Redaktionen

sennepsolieglykosider, glucosinolater, naturstoffer, som findes i korsblomstfamilien, fx raps, kål og broccoli. Sennepsolieglykosider nedbrydes af enzymet myrosinase til forskellige produkter, hvoraf de hyppigst forekommende er sennepsolier (se isothiocyanater), som bl.a. omfatter de velkendte skarpe aromastoffer fra sennepsfrø. Sennepsolieglykosid-myrosinasesystemet kaldes populært for "sennepsoliebomben" og udgør en del af plantens forsvarssystem (se også planteindholdsstoffer). Visse sennepsolier, som bl.a. findes i stor mængde i broccoli, er kræftforebyggende. Omvendt har rapskagen (som er tilovers efter udpresning af olie fra rapsfrø) begrænset næringsværdi som foder pga. dens indhold af væksthæmmende nedbrydningsprodukter af sennepsglykosider.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Barbara Ann Halkier: sennepsolieglykosider i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 15. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=157650