Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kokospalme

Oprindelige forfattere HBal, HJSP, IGimb og JFak Seneste forfatter Redaktionen

Kokospalme.

Kokospalme.

kokospalme, Cocos nucifera, 20-25 m høj palme, der er vidt udbredt i tropiske egne, særlig langs sandede kyster; stammen er ofte opstigende, og kronen består af 25-30 fjersnitdelte blade, i hvis hjørner de 20-30 cm lange frugter, kokosnødder, dannes.

Palmen dyrkes især i Asien og giver et rigt udvalg af både lokalt anvendelige og kommercielle produkter: Bladene og stammen anvendes til konstruktion af huse, og frugtens fedt- og proteinholdige frøhvide giver kopra.

1. led i ordet kokospalme kommer af spansk eller portugisisk coco 'kokosnød', af latin coccum, af gr. kokkos 'kerne, nød'.

Kokosfedt

Kokosfedt fremstilles ved presning eller ekstraktion af kopra og smelter ved 20-28 °C. Efter raffinering, især desodorisering, er kokosfedt velegnet som spisefedt (palmin) og til fremstilling af margarine. Kokosfedt har et ret stort indhold af glycerider med kortkædede fede syrer og kan derfor koldforsæbes. Se også forsæbning.

Annonce

Kokospalmer findes vidt udbredt på oceaniske kyster, hvor de vokser længst ude mod vandkanten. Dette skyldes den særligt opbyggede frugt, som kan holde sig flydende i lang tid, samt at frøet kan vente med at spire og slå rod, indtil frugten har nået et egnet voksested.

Kokospalmer findes vidt udbredt på oceaniske kyster, hvor de vokser længst ude mod vandkanten. Dette skyldes den særligt opbyggede frugt, som kan holde sig flydende i lang tid, samt at frøet kan vente med at spire og slå rod, indtil frugten har nået et egnet voksested.

Kokoskager, der er et restprodukt efter presning af kopra, anvendes til kvægfoder.

Gastronomi

Gastronomisk har kokosnødden mange anvendelser: Saften drikkes, frisk frugtkød spises, ligesom det kan presses til en tyktflydende, mælkeagtig væske med sødlig smag og højt fedtindhold, der bruges som et jævnende og mildnende element i kraftigt krydrede saucer, stuvninger og supper i mange tropiske lande.

I Vesten anvendes det revne frugtkød, som handles både frisk og tørret (kokosmel), i desserter, kager og konfekt. Fra de uåbnede blomsterstande tappes en saft, der anvendes som gæret eller ugæret palmevin.

Kokosfibre

Kokospalme. Forskellige frugttyper.

Kokospalme. Forskellige frugttyper.

Fibre fås fra fiberlaget uden på nødden. Det udvindes ved rødning og hegling til spinding. Kokosfibrene er grove, lette og stærke; de tåler vand, er ret smudsafvisende, modstandsdygtige mod råd samt varme- og lydisolerende. De anvendes til tæpper, måtter og tovværk. Kokosfibre fremstilles især i Indien, Sri Lanka og Indonesien.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henrik Balslev, H.J. Styhr Petersen, Ingeborg Gimbel, Jørgen Fakstorp: kokospalme i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 12. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=108021