Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

batat

Oprindelige forfattere SChr og VDa Seneste forfatter Redaktionen

batat, Ipomoea batatas, sød kartoffel, stivelsesplante i snerlefamilien. Den stammer formentlig fra Peru, men dyrkes overalt i troperne og subtroperne. Det er en flerårig, krybende, meterlang urt med hjerte- til pilformede blade og store tragtformede, purpurfarvede, rød- eller hvidlige kroner. De opsvulmede tenformede stængelknolde er hvide, gule eller rødlige og på størrelse med kartofler. De er saftigere end kartofler og har en udpræget sød smag; indeholder 60-85% vand, 2-34% sukker og 8-22% stivelse.

Ordet batat kommer af spansk batata, vistnok et haitiansk ord.

Knoldene spises kogte eller stegte eller anvendes til fremstilling af mel, stivelse, sirup og alkohol.

Batat formeres vegetativt, den er hurtigtvoksende og let at dyrke. Den dyrkes mest til selvforsyning i tropiske egne, hvor årsnedbøren er mere end ca. 100 cm.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Sofus Christiansen, Vilhelm Dalgaard: batat i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 1. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=44706