Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kanel

Oprindelig forfatter AStr Seneste forfatter Redaktionen

Kanel er den tørrede bark af flere arter af planteslægten Cinnamomum. Ægte kanel fra Cinnamomum verum kan i hel form kendes fra den mere almindelige kassiakanel på, at rørene er rullet sammen fra begge sider og ligesom danner et dobbeltrør.

Kanel er den tørrede bark af flere arter af planteslægten Cinnamomum. Ægte kanel fra Cinnamomum verum kan i hel form kendes fra den mere almindelige kassiakanel på, at rørene er rullet sammen fra begge sider og ligesom danner et dobbeltrør.

kanel, krydderi, der udvindes af flere arter af den tropiske planteslægt Cinnamomum ved tørring af barken.

Ceylonkanel (ægte kanel) fås fra de unge skud af Cinnamomum verum (tidl. Cinnamomum zeylanicum), der dyrkes i Indien og på Sri Lanka, mens kassiakanel (kassiabark eller kinesisk kanel) kommer fra Cinnamomum cassia (også kaldet Cinnamomum aromaticum) og Cinnamomum burmannii, som især dyrkes i Sydkina og på Sumatra. Dyrkning af kanel er af meget gammel dato i tropisk Asien, og kanelbark har været en vigtig handelsartikel, som kendes i Europa allerede i 800-t.

Kanel, der både forhandles som små sammenrullede rør og i stødt form, anvendes i bl.a. brød, kager og desserter, likør, gløgg og parfume.

Annonce

Ordet kanel kommer af fransk cannelle, egl. 'lille rør', diminutiv af latin canna 'rør'.

Kassiakanel, der er den mest anvendte kaneltype, indeholder det velduftende stof kumarin, der ved indtagelse i større mængder kan virke skadeligt på lever og nyrer; derfor søges anvendelsen af stoffet begrænset i både USA og Europa.

Se også krydderier.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Arne Strid: kanel i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=103703