Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

sesam

Oprindelig forfatter VDa Seneste forfatter Redaktionen

Sesam. 1 Skud med blomster og umodne frøkapsler. 2 Den 2-2,5 cm lange blomst og tværsnit af samme. 3 Moden frugt og tværsnit med frø. 4 De ca. 3 mm lange og 1 mm tykke frø varierer i farve fra hvide til brune (th.).

Sesam. 1 Skud med blomster og umodne frøkapsler. 2 Den 2-2,5 cm lange blomst og tværsnit af samme. 3 Moden frugt og tværsnit med frø. 4 De ca. 3 mm lange og 1 mm tykke frø varierer i farve fra hvide til brune (th.).

sesam, Sesamum indicum, plante i sesamfamilien (Pedaliaceae), der stammer fra tropisk Afrika og især dyrkes i Asien og Afrika. Sesam er en op til 2 m høj, enårig urt med store, hvide til purpurrøde blomster, som sidder i de øverste bladhjørner. Frugten er en 3 cm lang kapsel med talrige, flade frø, der i farve kan variere mellem sort, rød og gul.

Ordet sesam kommer af latin sesamum, græsk sesamon, af semitisk opr., jf. arabisk simsim.

Sesam dyrkes for sine frø, der indeholder mere end 50% fed olie, sesamolie. Ved presning af frøene udvindes først en fin spiseolie og senere en olie, som kan anvendes til fx lampe- eller smøreolie. Sesamolie kan stå længe uden at blive harsk. Den velsmagende olie størkner mellem −3 og −6 °C. Det har været påbudt at anvende sesamolie som røbestof i margarine. Frøene bruges også som drys på brød og som mildt krydderi. Se også olieplanter.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Vilhelm Dalgaard: sesam i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 11. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=158005