Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

tomat

Oprindelige forfattere AAst, Folke og SKAn Seneste forfatter Redaktionen

Tomat. Forskellige sorter af tomat. 1 'Gemini F1' er en vidt udbredt sort til hobbydyrkning. Frugten er to-tre-rummet og vejer 70-80 g. 2 'Marmande' er en mangerummet bøftomat på 140-170 g, der anvendes til frisk konsum. 3 'Roma', der vejer 60-70 g, er en klassisk industritype til flået tomat. 4 'Gartenfreude' er en typisk cherrytomat (kirsebærtomat) med to-tre-rummede, meget søde, krydrede frugter a 20-40 g med tynde vægge.

Tomat. Forskellige sorter af tomat. 1 'Gemini F1' er en vidt udbredt sort til hobbydyrkning. Frugten er to-tre-rummet og vejer 70-80 g. 2 'Marmande' er en mangerummet bøftomat på 140-170 g, der anvendes til frisk konsum. 3 'Roma', der vejer 60-70 g, er en klassisk industritype til flået tomat. 4 'Gartenfreude' er en typisk cherrytomat (kirsebærtomat) med to-tre-rummede, meget søde, krydrede frugter a 20-40 g med tynde vægge.

tomat, Lycopersicon esculentum, L. lycopersicum, plante i natskyggefamilien, der stammer fra de vestlige kystsletter fra Ecuador til Nordchile. Det er en varme-, nærings- og vandkrævende, en- eller flerårig, opstigende til klatrende, håret urt med spredte blade. Den oftest 0,5-2 m lange stængel er opret, grenet eller ugrenet og bærer gule, 1-2 cm store, helkronede, stjerneformede blomster samlet i hængende klaser. Frugten er et saftigt, to- eller flerrummet, oftest kuglerundt bær med kødede frugtvægge og frøstole, som oftest rødt eller gult ved modenhed; smagen er aromatisk, let syrlig. Tomat dyrkes i talrige varianter, fx små, krydrede cherrytomater og store, kødfulde, frøfattige bøftomater.

Ordet tomat kommer via spansk fra nahuatl tomatl.

Unge frugter syltes; modne frugter anvendes rå, stegt eller kogt samt forarbejdede som henkogte, purerede mv., som grøntsager og krydret tilbehør.

Tomatplante med blomster og grønne frugter.

Tomatplante med blomster og grønne frugter.

Tomatdyrkning begyndte i Mexico, længe før planten blev indført til Europa midt i 1500-t.; i Danmark indførtes tomaten omkring 1770.

Annonce

Ernæring

Der spises årlig mere end 67 mio. tomater i Danmark, og fra at have været anset for en sundhedsmæssig ubetydelig grøntsag mest bestående af vand tillægges tomaten i dag væsentlige sygdomsforebyggende egenskaber. Vandindholdet er tæt på 95%, energiindholdet ca. 120 kJ pr. 100 g. Tomater er rige på A- og C-vitamin, flere B-vitaminer, jern, zink samt en række carotenoider, hvoraf især lycopen menes at kunne forebygge en række kræftformer. Personer, der spiser mange tomater, både rå, kogte og tørrede og i form af puré og ketchup, har en væsentlig lavere forekomst af kræft, især i prostata, lunger samt mavesæk, og en noget lavere forekomst i tyk- og endetarm, spiserør og bryst.

Tomater.

Tomater.

Verdensproduktion og -handel

Den samlede tomatproduktion er meget betydelig, større end fx appelsinproduktionen. Mange tomater dyrkes med intensive metoder, og der kan opnås enorme hektarudbytter; det gælder også uden for de naturlige voksesteder, hvor den mange steder dyrkes under glas.

De største producenter er USA, Kina, Tyrkiet, Egypten og Italien. En betydelig del af høsten indgår i industriel produktion af en bred vifte af tomatprodukter som juice, ketchup, puré og koncentrat. Verdenshandelen med tomater er af begrænset betydning. Den omfatter især de nævnte produkter foruden tomater på dåse, der ofte produceres som overskudsprodukt.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Arne Astrup, Hans Folke, Susanne Klug-Andersen: tomat i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=172900