Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

rødbede

Oprindelig forfatter SKAn Seneste forfatter Redaktionen

Rødbede.

Rødbede.

rødbede, Beta vulgaris convar. vulgaris var. vulgaris, B. v. ssp. vulgaris var. conditiva, dyrket varietet af bede i amarantfamilien. Rødbede er som bederoer toårig og danner det første år en opret roset af stilkede, rudeformede, mørkegrønne til røde, blanke blade (top) samt en kimstængel- og rodknold, som svulmer op via koncentriske vækstlag, der danner parenkymatiske væv, som tjener som oplagsvæv. Knoldens indhold af næring bruges til at sætte blomst og frø i det andet år.

Knolden kan variere i form fra fladtrykt kugleformet til aflang cylindrisk, mens farven varierer med indholdet af betalainer fra jævnt rødviolet til lysrosa i ringe, evt. gylden (guldbede).

Aflange rødbeder.

Aflange rødbeder.

Knold og top anvendes kogte, syltede eller friske, revet som råkostsalat.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Susanne Klug-Andersen: rødbede i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=153815