Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

krydderurter

Oprindelige forfattere Boyh og SKAn Seneste forfatter Redaktionen

Krydderurter.

Krydderurter.

krydderurter, planter, der hovedsagelig anvendes hele eller let findelte i frisk eller tørret tilstand som krydderi. I Danmark dyrkes fortrinsvis krydderurter fra læbeblomst- og skærmplantefamilierne samt arter fra kurvblomst- og løgfamilierne.

Blade samt skud med påsiddende blade er langt de hyppigst forekommende smagsgivende dele af planten. Hos læbeblomstrede krydderurter har disse organer maksimalt aromaindhold kort før blomstring. Friske eller tørrede, oftest umodne frøstande anvendes hos dild (skærmdild) til syltning. Blandt frilandsdyrkede krydderurter i Danmark anvendes hele roden kun fra peberrod. Se også brændevin.

Udvalgte krydderurter
dansk navnlatinsk navnplantedel, der bruges
anis1Pimpinella anisumfrugter
basilikum1Ocimum basilicumblade/stængler
brøndkarse2Nasturtium officinalekimplante, blade/nye skud
citronmelisse2 (hjertensfryd)Melissa officinalisblade/nye skud
dild1Anethum graveolens var. hortorumblade/frugtstande
estragon, fransk2Artemisia dracunculusblade
fennikel2Foeniculum vulgareblade
hjulkrone1Borago officinalisblomst/blade
hvidløg2Allium sativumløg
isop2Hyssopus officinalisblade/stængel
karse1Lepidium sativumkimplante
kinaløg2Allium tuberosumblade/løg/blomsterknopper
kommen1 Carum carvifrugt
koriander1Coriandrum sativumblade/frugter
kvan1Angelica archangelicahele planten
kørvel1Anthriscus cerefoliumblade
laurbær3Laurus nobilisblade
løvstikke2Levisticum officinaleblade/frugter
merian, have-1Origanum majoranablade/blomster-knopper
merian, vild (oregano)2Origanum vulgareblade
mynte, grøn2Mentha spicatablade
peberrod2Armoracia rusticanaroden
persille1Petroselinum crispumblade/stængler
purløg2Allium schoenoprasumblade
rosmarin3Rosmarinus officinalisblade
safrankrokus2Crocus sativus griflen
salatsennep, rucola1Eruca vesicaria ssp. sativablade/skud
salvie2 Salvia officinalisblade
sar, alm.1Satureja hortensisblade/stængler
syre, alm.2Rumex acetosablade
timian, have-3Thymus vulgarisblade/skud
1. en- og toårig
2. flerårig
3. buskformet flerårig (eller lille træ, her laurbær)

Gastronomi

Krydderurter i varierende udvalg anvendes i så godt som alle køkkener. Standard i de fleste er persille, timian og laurbærblade. Herudover er det karakteristisk for det franske køkken at bruge esdragon og kørvel, mens mynte og salvie er særegent for det britiske køkken. Rosmarin, oregano og basilikum er fremtrædende i Middelhavsegnene, og særegent for de nordiske køkkener er peberrod og dild. Fra asiatiske køkkener kan nævnes frisk koriander i kinesisk mad og citrongræs i thailandsk.

Annonce

I det klassiske køkken forekommer sammensætninger som fines herbes (persille, kørvel, esdragon og purløg), herbes de Provence (bestående af fx timian, rosmarin, laurbærblade, basilikum og sar) og herbes vénitiennes (esdragon, persille og kørvel).

Krydderurter har været anvendt gennem hele menneskehedens historie. Udvalget øgedes kraftigt op igennem middelalderen, dog mere af lægelige end af gastronomiske grunde. Endnu i 1600- og 1700-t. var brugen af krydderurter omfattende, men i løbet af 1800-t. blev de i Nord- og Vesteuropa delvis udkonkurreret af færdigstødte krydderier og forskellige industrielt fremstillede smagsstoffer. I de fattigere sydeuropæiske lande fastholdt man derimod krydring med urter. I 1960'erne blev krydderurter "genopdaget" i Nord- og Vesteuropa, og i dag kan friske krydderurter købes overalt. Samtidig er udvalget udvidet med urter som citronmelisse og løvstikke.

Foruden egentlige krydderurter bruges andre planter som overvejende smagsgivere, således hvidløg, kapers og oliven, den store gruppe af peberfrugter (Capsicum) og suppeurter som selleri, pastinak, persillerod, porre og gulerod. Se også naturmedicin.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Else-Marie Boyhus, Susanne Klug-Andersen: krydderurter i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=111609