Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kikært

Oprindelige forfattere Boyh og Hoest Seneste forfatter Redaktionen

Kikært (Cicer arietinum).

Kikært (Cicer arietinum).

kikært, Cicer arietinum, kikerært, op til 60 cm høj, kirtelhåret, enårig bælgplante i ærteblomstfamilien, der stammer fra Sydeuropa, SV-Asien og Nordafrika. Den har uligefinnede blade og hvide eller rødlige blomster. De små gule eller brune, oppustede bælge indeholder 1-2 kantede frø, der spises grønne eller modne, mens resten af planten bruges til foder. Det er en vigtig kulturplante i Indien, Central- og Sydamerika samt i landene omkring Middelhavet.

1. led i ordet kikært: efter latin cicer 'kikært'.

Frøene - der også kaldes garbanzobønner - er meget proteinrige; de forhandles tørrede (hele eller knækkede) og som mel. De bruges i Indien bl.a. til madpandekager, og i køkkenerne omkring det østlige Middelhav i retter som hummus og falafel. I europæisk køkken anvendes kikærter i sammenkogte retter og supper. Se også arabisk køkken.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Else-Marie Boyhus, Ole Høst: kikært i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=106066