Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

agurk

Oprindelig forfatter SKAn Seneste forfatter MHansen

Agurk.

Agurk.

agurk, Cucumis sativus, klatrende grøntsagsplante, der formentlig stammer fra NØ-Indien og har været dyrket i mindst 3000 år. Inddeles i salatagurk med lange, slanke og kernefri frugter, asieagurk med buttede, kernerige frugter med et tykt, kernefrit kødlag og drueagurk med små, børstebesatte frugter med tyndt kød, undertiden med bløde, umodne kerner (frø).

Planten kræver meget vand og varme for at kunne udvikle de vandrige frugter (97% vand), der høstes grønne og umodne. Hos salat- og visse drueagurker dannes frugterne uden befrugtning (parthenocarpt).

Ordet agurk kommer af ty. (Au)gurke, af polsk ogorek, af nyere gr. angouri, måske af agouros 'umoden'.

Agurken kom til Danmark i 1700-1800-t. I dag er salatagurk næst efter tomat vores mest almindelige grøntsagskultur i væksthus, men alligevel importeres over halvdelen af hjemmemarkedets forbrug. Vi er næsten selvforsynende med asier fra friland, mens mange drueagurker importeres.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Susanne Klug-Andersen: agurk i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=34294