Agurk.

.

Som noget nyt, købes der i dag til madpakkerne små agurker, som bliver kaldt skoleagurker.

.

De små tykke drueagurker.

.

Agurk er en klatrende grøntsagsplante. Den stammer formentlig fra Nordøstindien, og den har været dyrket i mindst 3000 år.

Faktaboks

Etymologi
Ordet agurk kommer af tysk (Au)gurke, af polsk ogorek, af nyere græsk angouri, måske af agouros 'umoden'.
Også kendt som

Cucumis sativus

Agurker inddeles i salatagurker med lange, slanke og kernefri frugter, asieagurker med buttede, kernerige frugter med et tykt, kernefrit kødlag og drueagurker med små, børstebesatte frugter med tyndt kød, undertiden med bløde, umodne kerner. Kernerne er agurkens frø.

Foretrukne vækstforhold

Planten kræver meget vand og varme for at kunne udvikle de vandrige frugter, der består af 97% vand. Agurkerne høstes grønne og umodne. Hos salatagurker og visse drueagurker dannes frugterne uden befrugtning (parthenocarpt).

Agurkens indførsel til Danmark

Agurken kom i oldtiden fra Indien til Egypten og senere til Grækenland og Rom. I Europa nord for Alperne fandtes agurken fra 1500-tallet.

Agurken kom til Danmark i 1700-1800-tallet. I dag er salatagurk næst efter tomat vores mest almindelige grøntsagskultur i væksthus. Alligevel importeres over halvdelen af hjemmemarkedets forbrug. Vi er næsten selvforsynende med asier fra friland, mens mange drueagurker importeres.

Agurk i madlavning

Agurker bruges frisk i blandet salat eller som agurkesalat (særlig dansk udgave i sødet eddikelage).

De umodne frugter, kaldet agurker, tilberedes uskrællede, mens de modne, kaldet asier, skrælles. De kan konserveres ved saltning (lageagurker), sursød-syltning eller gennem mælkesyregæring (se mælkesyrebakterier).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig