Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

linse

Oprindelig forfatter MMHK Seneste forfatter Redaktionen

linse, Lens, slægt med seks arter i ærteblomstfamilien, hovedsagelig udbredt i Middelhavsregionen. Arten Lens culinaris er en gammel kulturplante, der har været dyrket i mindst 6000 år. Den er indtil 40 cm høj, enårig med små hvide eller blå blomster og blade, der ender i en slyngtråd.

Frugten er en bælg med 1-2 hvide eller brunlige, op til 1 cm store, kredsrunde, fladtrykte frø, linser. Frøene, der indeholder ca. 24% protein og 60% kulhydrater afhængigt af sorten, koges hele eller afskallede og anvendes i supper eller salater.

Linsemel bruges som tilsætning til brød. Blade og stængler anvendes til dyrefoder.

Annonce

Ordet linse kommer af latin lens 'linse'.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Michel Mehlby Holst Kristensen: linse i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 24. april 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=117295