Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

tran

Oprindelige forfattere CCKi og MLid Seneste forfatter Redaktionen

tran, mørk, sejtflydende væske, der udvindes ved afkogning af spæk fra havpattedyr. Frem til 1800-t. blev tran anvendt til belysning, både indendørs til tranlamper og udendørs til trangadelygter. Efterhånden som andre belysningsformer kom på mode, blev tran kun anvendt i hærdet form til fremstilling af sæbe og margarine samt i mindre grad til smøring og garvning, men er nu blevet erstattet af andre produkter.

Tran var et økonomisk hovedmotiv til koloniseringen af Grønland i 1700-t. Spækket blev lagt i tønder og sejlet til København, hvor brændingen foregik ved Trangraven på Christianshavn. Her produceredes årlig ca. 2000 tønder flydende tran. I perioder forsøgte man brænding i Grønland i store jerngryder, ligesom man også forsøgte sig med lever af haj og torsk, som gav finere tran til højere priser.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carl Christian Kinze, Mads Lidegaard: tran i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 15. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=173571