Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

xylose

Oprindelig forfatter NiGr Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/30383/=ud_a_66255.mp3?revision=1

xylose, kulhydrat med fem kulstofatomer (pentose), der findes i bindevævets proteoglykaner. Ved syntesen heraf kobles den aktiverede form af xylose, UDP-xylose (dannet fra glukose), til serin i proteinet, hvorefter de øvrige kulhydrater påhæftes xylosen.

Ordet xylose kommer af græsk xylon 'træ' og -ose.

Xylose er mellemprodukt ved fremstillingen af xylitol.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Niels Grunnet: xylose i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 13. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=183397