Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

umættet fedt

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

umættet fedt, fedt (triglycerider) med umættede fedtsyrer. Umættede fedtsyrer indeholder en eller flere dobbeltbindinger imellem kulstofatomerne. Indeholder fedtsyren en enkelt dobbeltbinding, betegnes den enkeltumættet eller monoumættet, mens en fedtsyre med flere dobbeltbindinger betegnes flerumættet eller polyumættet.

Monoumættet fedt findes i bl.a. olivenolie, nødder og avocado, flerumættet fedt i fx solsikkeolie, majsolie og fed fisk. Det anbefales, at hovedparten af det fedt, vi indtager med kosten, er flerumættet, da det sænker koncentrationen af kolesterol i blodet. Desuden er flerumættede fedtsyrer nødvendige for alle organismens celler, men vi kan ikke selv danne dem, hvorfor de må tilføres med kosten.

Umættede fedtsyrer inddeles i underklasser efter den sidste dobbeltbindings placering i kulstofkæden. I omega-3-fedtsyrer (n-3-fedtsyrer) er den sidste dobbeltbinding placeret ved det tredjesidste kulstofatom, i omega-6-fedtsyrer (n-6-fedtsyrer) er den placeret ved det sjettesidste kulstofatom.

Se også mættet fedt, fedtsyrer og kostens fedt.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
umættet fedt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=278185