Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

pepsin

Oprindelig forfatter JFRe Seneste forfatter Redaktionen

pepsin, et af mavesaftens vigtigste fordøjelsesenzymer. Pepsin dannes i den øverste syreproducerende del af mavesækken i de såkaldte hovedceller. Disse frisætter ved fødeindtagelsen pepsinogen, som er et inaktivt enzymforstadium (zymogen), til mavesækken. I det sure miljø (lav pH-værdi), som mavens saltsyre fremkalder under fødeindtagelse, aktiveres pepsin ved pH 2 eller derunder ved spontan spaltning af pepsinogen. Desuden kan allerede aktiveret pepsin aktivere mere pepsin.

Ordet pepsin kommer af græsk pepsis 'kogning, fordøjelse' og -in.

Pepsin nedbryder fødens proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. Enzymet spalter proteiner ved peptidbindinger, hvori aromatiske aminosyrer (fenylalanin, tyrosin og tryptofan) indgår; således spaltes ca. 10 % af fødens peptidbindinger. Pepsin tilhører enzymfamilien sure proteaser. Disse nedbryder proteiner ved lavt pH.

Pepsin er ikke livsnødvendig, og fjernelse af mavesækken ændrer ikke nedbrydningen af fødens proteiner i tyndtarmen nævneværdigt.

Annonce

Se også enzymer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jens F. Rehfeld: pepsin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=140404