Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mannitol

Oprindelige forfattere LSki og NiGr Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/18981/=ud_a_66229.mp3?revision=1

mannitol, mannasukker, mannit, sukkeralkohol dannet ved reduktion af aldehydgruppen i mannose til en alkoholgruppe. Mannitol findes i sukkertang og i saften, manna, fra mannaask (Fraxinus ornus). Det udvindes af den størknede saft, som indeholder ca. 50 % mannitol; det er mildt afførende og har været anvendt i afføringsmidler.

Ordet mannitol kommer af manna, -it og -ol.

Mannitol anvendes under betegnelsen E421 som konsistensmiddel og sødestof i "sukkerfrie" levnedsmidler og slik, idet mannitol ikke giver syre ved bakteriel nedbrydning i munden og derfor ikke beskadiger tænderne. Se også tilsætningsstoffer.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted, Niels Grunnet: mannitol i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=121682