Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

lipaser

Oprindelig forfatter BQui Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/18104/=ud_a_66469.mp3?revision=1

lipaser, enzymer, som spalter triglycerid (fedtstof), fx i fedtvæv, hvilket resulterer i, at fedtsyrer frigøres til blodet; disse kan herefter forbrændes i andre væv, specielt hjerte- og skeletmuskler.

Ordet lipase kommer af græsk lipos 'fedt' og -ase.

En anden type lipase, som frigøres fra bugspytkirtlen, nedbryder kostens lipider i tarmen, således at disse kan optages i organismen.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bjørn Quistorff: lipaser i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=117320