Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kasein

Oprindelig forfatter BQui Seneste forfatter Redaktionen

kasein, protein, som findes i mælk. Der skelnes mellem mindst fire forskellige kaseiner, α-, β-, γ- og κ-kasein, hvoraf de to første indeholder mest fosfat. Proteinindholdet i modermælk er 1-1,5 %, heraf ca. 40 % kasein, mens komælk indeholder 3-4 % protein, heraf ca. 80 % kasein. I kasein findes alle de essentielle aminosyrer.

Ordet kasein kommer af latin caseus 'ost' og -in.

Kasein bruges til fremstilling af bl.a. lim og farvestoffer.

Se også mejeriteknologi.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bjørn Quistorff: kasein i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 26. juni 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=104638