Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

glykoproteiner

Oprindelig forfatter NKru Seneste forfatter Redaktionen

glykoproteiner, proteiner, hvortil er knyttet kulhydrater, fx glukose, galaktose, mannose, og kulhydratderivater som sialater. Kulhydraterne er bundet til hinanden, oftest i forgrenede strukturer.

Ordet glyko kommer af græsk glykys 'sød'.

Glykoproteiner findes som bestanddele af cellemembraner (se celle) og som frie, opløste proteiner, fx i blodplasma. Membranproteiner kan fungere som specifikke receptormolekyler for hormoner og neurotransmittere, og deres kulhydratdel bidrager til genkendelsesfunktionen. De opløste glykoproteiners kulhydratdel bidrager til vandopløseligheden.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Niels Krukow: glykoproteiner i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=84600