• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

fruktose

Oprindelig forfatter NKru Seneste forfatter Redaktionen

fruktose, frugtsukker, kulhydrat med samme grundformel som glukose: C6H12O6. Fruktose findes i kosten især som bestanddel af sukker, hvor det bundet til glukose udgør disaccharidet saccharose (rørsukker, sucrose), men tillige som fri fruktose i frugter og honning. Fruktose findes også som bestanddel af polysaccharidet inulin, som er oplagsnæring hos planter.

Ordet fruktose kommer af latin fructus 'frugt' og -ose.

Fruktose omdannes i leveren til glukose i en reaktionssekvens formidlet af syv forskellige enzymer. Hvis det første enzym er defekt pga. en arvelig lidelse, vil den indtagne fruktose udskilles med urinen (fruktosuri).

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Niels Krukow: fruktose i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 5. december 2016 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=80379