• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

fedtsyrer

Oprindelig forfatter NiGr Seneste forfatter Redaktionen

fedtsyrer, en række organiske forbindelser, carboxylsyrer, som er opbygget af et næsten altid ugrenet carbonhydrid (kulbrinte) med en carboxylgruppe (−COOH) i den ene ende. Carbonhydridet kan være mættet, dvs. uden dobbeltbindinger, eller umættet, dvs. med én (enkeltumættet, monoumættet) eller flere (flerumættet, polyumættet) dobbeltbindinger. De fleste naturligt forekommende fedtsyrer har et lige antal kulstofatomer, som regel mellem 14 og 24.

Mættede fedtsyrers formel er CH3−(CH2)n−COOH. De almindeligste mættede fedtsyrer er palmitinsyre (n = 14) og stearinsyre (n = 16). Mættede fedtsyrer med kortere kædelængde indgår i mælkefedt.

Umættede fedtsyrer er oftest af typen CH3−(CH2)x −(CH2−CH=CH)y −(CH2)z −COOH, hvor y angiver antallet af dobbeltbindinger (sædvanligvis mellem 1 og 6). Pga. isomeri kan umættede fedtsyrer forekomme som cis- eller trans-fedtsyrer; naturligt forekommende fedtsyrer er overvejende cis-fedtsyrer. De almindeligste umættede fedtsyrer er oliesyre (x,y,z = 6,1,7), linolsyre (x,y,z = 3,2,7), linolensyre (x,y,z = 0,3,7) og arachidonsyre (x,y,z = 3,4,3). Fedtsyrer med to eller flere dobbeltbindinger tilhører enten n-6- (udtales n minus 6) eller n-3-serien, dvs. at der ikke er dobbeltbindinger mellem de 6 hhv. 3 kulstofatomer, der sidder nærmest ved methylgruppen (CH3-gruppen). I en vis udstrækning kan fedtsyrer omdannes til hinanden i organismen; pattedyr kan dog ikke selv danne linol- og linolensyre; disse må tilføres med kosten og er altså essentielle fedtsyrer.

Annonce

Udvalgte fedtsyrer og deres kemiske formel
alm. navnformelsystematisk navn
smørsyreC3H7COOHbutansyre
capronsyreC5H11COOHhexansyre
caprylsyreC7H15COOHoctansyre
caprinsyreC9H19COOHdecansyre
palmitinsyreC15H31COOHhexadecansyre
stearinsyreC17H35COOHoctadecansyre
oliesyreC17H33COOHoctadeca-9-ensyre
linolsyreC17H31COOHoctadeca-9,12-diensyre
linolensyreC17H29COOHoctadeca-9,12,15-triensyre
arachidonsyreC19H31COOHeicosa-5,8,11,14-tetraensyre
EPAC19H29COOHeicosa-5,8,11,14,17-pentaensyre

Fedtsyrer forekommer i organismen overvejende som bestanddel af fedt i form af triglycerider (triacylglyceroler) og som bestanddel af andre lipider. De findes også som frie fedtsyrer, der pga. deres uopløselighed i vand er bundet til proteiner. Strukturen og dermed de fysiske og kemiske egenskaber af umættede fedtsyrer er forskellige fra den tilsvarende mættede fedtsyres, fx falder smeltepunktet med antallet af dobbeltbindinger både af de frie fedtsyrer og af de lipider, de indgår i. Disse forhold menes bl.a. at have betydning for cellulære membraners struktur og funktion.

Polyumættede fedtsyrer er forstadier til prostaglandiner, leukotriener og tromboxaner og menes desuden at have betydning for hudens vandgennemtrængelighed. Mangel på polyumættede fedtsyrer kan muligvis fremme udviklingen af åreforkalkning.

Læs mere om transfedtsyrer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Niels Grunnet: fedtsyrer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. december 2016 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=74915