Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

allosterisk effekt

Oprindelig forfatter BQui Seneste forfatter Redaktionen

allosterisk effekt, vekselvirkning mellem forskellige områder af et proteinmolekyle. Fx er hæmoglobin et allosterisk protein, hvor binding af ilt til én hæmgruppe ændrer hæmoglobinmolekylets rumlige struktur og derved letter bindingen af ilt til de andre hæmgrupper i molekylet.

Ordet allosterisk kommer af græsk allo- og stereos 'fast, legemlig'.

Specielt for enzymproteiner gælder, at hastigheden for en enzymkatalyseret proces afhænger af koncentrationen af det stof (substratet), der omsættes. Denne afhængighed kan ændres ved, at et andet stof end substratet, fx processens slutprodukt, binder sig til et særligt sted på enzymmolekylet. Her udøver stoffet en allosterisk effekt på enzymmolekylet, som herved aktiveres eller hæmmes. Dette allosteriske regulationsprincip er meget udbredt i naturen, hvor stofskifteprodukter på denne måde kan regulere deres egen dannelse eller nedbrydning.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bjørn Quistorff: allosterisk effekt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=36191