Der findes mange hundrede spiselige svampe. Den tidligst dyrkede er champignon, der fra 1600-t. ha...
I dansk køkken anvendes kun tre arter regelmæssigt, alle fra saltvand: blåmusling, kammusling og østers. Blåmusling kan spises rå, men tilberedes i reg...
Svinekød er det vigtigste kød i Kina, i de dele af SØ-Asien, der ikke er muslimske, i Polynesien, på det amerikanske kontinent og i store dele af Europa...
I gastronomisk henseende forstås ved æg almindeligvis hønseæg. Hønseæg har en meget høj næringsværdi, som udnyttes i næsten alle verdens køkkener;...
Det mexicanske køkken er et udpræget og varieret blandingskøkken sammensat af de traditionelle indianske køkkener og det spanske, i 1800-t. tilsat frans...
Allium sativum, kraftigt duftende, løgdannende grøntsag med porrelignende vækst; stammer fra Centralasiens bjergegne, men kendes i dag kun som dyrket. Hvi...
Jeg har arbejdet med leksikon i mange år i traditionen fra det gamle Salmonsens Konversationsleksikon. I slutningen af 1960'erne blev et omfattende projekt s...
Cocos nucifera, 20-25 m høj palme, der er vidt udbredt i tropiske egne, særlig langs sandede kyster; stammen er ofte opstigende, og kronen består af 25-...
fællesnavn for flere gulblomstrede, enårige urter i...
Gadus morhua, bundfisk i torskefamilien, karakteristisk ved sit overbid og sin skægtråd. Torsk lever overvejende af fisk (bl.a. sild), krebsdyr (krabber)...
Fransk køkken, som det kendes i dag, ypperligt og målestok for alverdens kogekunst, er efter den herskende opfattelse opstået under indflydelse af italie...
Clupea harengus, meget udbredt pelagisk stimefisk i hele det nordatlantiske område. Silden kan blive op mod 40 cm og lever af planktondyr som krebsdyr og fi...
romansk sprog af latinsk oprindelse; tilhører den indoeuropæiske sprogæt. Ved Italiens samling i 1861 blev italiensk landets officielle sprog; det er desu...
fedtstoffer, samlebetegnelse for en række faste, halvfaste og flydende stoffer (olier), der hovedsagelig består af triglycerider (triacylglyceroler), dvs. e...
samling af madopskrifter; kendes siden den klassiske oldtid. Bedst overleveret er en række opskrifter tilskrevet romeren...
Kultur. Begrebet kultur er i dag det mest uhåndgribelige af alle. I daglig tale tillægges det en lang række betydninger, der tilsyneladende er indbyrdes...