Fadøl, øl distribueret i den ældste nordeuropæiske emballageform: ølfadet, øltræet, øltønden. I løbet af 1900-t. er trætønderne mange steder blevet afløst af metalfustager af aluminium eller rustfrit stål. I Danmark begyndte en langsom overgang fra træ til metal i 1930'erne. I mange år efter flaskeaftapningens indførsel og den efterfølgende pasteurisering af flaskeøllet var fadøl fortsat upasteuriseret. I dag lynpasteuriseres fadøllet som regel i Danmark. Enkelte bryggerier markedsfører øl på flaske eller dåse som fadøl med den begrundelse, at produktet besidder nogle af det oprindelige fadøls karakteristika.

Når øllet udskænkes fra fustagen under tryk, frigøres kulsyren. Kulsyreboblerne opsamler under opstigning proteiner og bitterstoffer, der sætter sig i skummet på overfladen. Der er flere metoder ved udskænkning af fadøl – enten opskænker man hårdt i et "stræk" eller lader øllet sætte sig i forskellige tempi (som regel i tre omgange).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig