Belgien har verdens mest avancerede ølkultur. Der er ca. 140 bryggerier i landet, og disse veksler i størrelse fra omfattende industrikomplekser til gårdbryggerier, og der fremstilles mindst 40 forskellige øltyper. De undergærede lagertyper udgør ca. 75% af forbruget. Den traditionelle pilsnertype, som produceres af fx bryggerierne Stella Artois i Leuven og Jupiler i Liège, er af høj international standard og sælges støt, men fra 1990'erne har det specialbryggede øl (de resterende 25%) erobret en større og større markedsandel og bliver eksporteret i stor mængde.

De specialbryggede er som regel overgærede, og blandt de kendte mærker kan nævnes: Hoegaarden (witbier) og Duvel (en gylden ale). Særlig yndet er specialøllet fra de seks belgiske trappistklostre: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Sint-Sixtus (Westvleteren). På disse klostre brygges øllet stadig på stedet. Man skelner således mellem kloster ales (fx Leffe og St. Bernardus), der laves på licens, og ægte trappist-ales, der findes i flere variationer. En særlig øltype er lambic, der brygges på hvede og får tilsat spontangær.

Læs mere om Belgiens forhistorie eller om Belgien generelt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig