Alsacevine. Den høje, slanke flaske kaldes flûte d'Alsace. Ifølge en lov fra 1972 er den standardflaske for Alsacevine. Der er tillige stillet krav om, at vinene skal aftappes af producenten i Alsace.

.

Alsace. Vinmarker.

.

Alsacevine, især tørre og frugtagtige hvidvine; dog bliver godt 5% af en høst til rosé eller rødvin på druen pinot noir. Alle de bedste vine sælges under druens navn. De hvide druer: riesling, gewurztraminer, muscat, pinot gris (tokay), sylvaner og pinot blanc kaldes — sammen med pinot noir — for "De syv ædle druer". Edelzwicker (ædel blanding) er den lokale dagligvin, som er presset af chasselasdruen samt en eller flere af de øvrige.

Næsten alle de tørre vine er skabt til at blive drukket ret unge; Alsacevine nydes i særlig grad som frokostvine.

Af den samlede høst laves 10% til mousserende Crémant d'Alsace, der som champagne fremstilles ved en naturlig andengæring i selve flasken. De stille vine aftappes på den høje slanke flûte (fløjte), der er den obligatoriske flaske i Alsace; ellers har kun Champagnedistriktet en lignende lov om flaskeaftapning på stedet for alle vine.

I særligt gode høstår bliver overmodne druer presset til den fyldige Vendange Tardive (sen høst). Den sjældne og dyre vin Sélection de Grains Nobles svarer til den tyske Trockenbeerenauslese og laves af udsøgte håndplukkede druer med ædel råddenskab (pourriture noble), der er en velkommen følge af en særlig svampevækst på skallen.

Efter 2. Verdenskrig har Alsacevinene vundet international anerkendelse, men først i 1962 blev de optaget i gruppen af vine med appellation d'origine contrôlée (AOC), den franske oprindelsesgaranti. I 1975 indførtes betegnelsen Grand Cru for topvine, der omfatter ca. 50 afgrænsede og navngivne vinmarker med særlig god beliggenhed. Vinmarkerne ligger på Vogesernes syd- og østskråninger, hvor en vinrute går gennem landsbyer som Riquewihr, Kaysersberg, Eguisheim, Turckheim og Ribeauvillé, hvis navne kendes fra vinflaskernes etiketter.

Den årlige produktion ligger på omkring 160 mio. flasker, hvoraf en tredjedel eksporteres.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig