Opskrift på en cocktail.

.

Cocktailglas.

.

Blue hawaii: rom, ananasjuice, blå curacao og kokosnøddecreme.

.

Cocktails er blandede drinks bestående af spiritus og/eller vin med fx frugtjuice, æg, sukker, et stænk af bitter samt is. Traditionen foreskriver, at cocktails med æg, fløde eller sukker rystes sammen. Ellers kan man nøjes med at blande ingredienserne ved omrøring. Cocktails serveres normalt i kegleformede glas, mens blandede svaledrikke, også kaldet longdrinks eller coolers, serveres i høje glas.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra engelsk cocktail 'hanehale'. Betegnelsen skyldes, at drikken er sammensat af væsker med forskellige farver, ligesom en hanehale er sammensat af spraglede fjer.

Kunsten at lave cocktails

Kunsten at lave cocktails består i at blande to eller flere ingredienser til en velsmagende, harmonisk drink, hvor ingen enkelt del af blandingen overskygger de andre. Pynt og garnering med citrusskal, oliven, løg eller bær fuldender indtrykket ved servering.

Historie

Siden cocktails slog an i USA i midten af 1800-tallet, har bartendere på internationale hoteller kappedes om at udvikle nye varianter. Det sker ofte i samklang med likørproducenterne, for hvem cocktailopskrifter med netop deres mærke sikrer fortsat afsætning. Der findes i dag flere tusinde cocktails. I 1930'ernes Danmark hørte cocktails med som velkomstdrink ved et mondænt selskab, men i modsætning til i udlandet er de siden gået af mode.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig